JEDZENIE I ZACHOWANIE SIĘ PRZY STOLE
W tradycyjnej kuchni japońskiej wkłada się dużo pracy w przygotowanie potraw, wykonanych często z surowych składników. Codzienny posiłek składa się na przykład z ryżu, warzyw, zupy z pasty sojowej (miso), marynat i ryby lub mięsa. Najpopularniejszą przyprawą jest sos sojowy (shoyu). Znaną japońską potrawą są cienkie paski surowej ryby (sashimi) z zielonym chrzanem. Chociaż dania są z pozoru proste, trzeba uczyć się wiele lat, żeby stać się naprawdę dobrym kucharzem. W Japonii popularny jest także makaron (soba, udon), który czasem je się zamiast ryżu. Ulubionym napojem Japończyków jest zielona herbata Podaje się ją po posiłkach i na wszystkich spotkaniach towarzyskich.Japończycy zwykle jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, stawiają po lewej - miseczka z ryżem, a po prawej - z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Prawą ręką trzyma się pałeczki, a lewą podnosi miseczkę z ryżem lub zupą. Tylko zupę pije się prosto z miseczki - do innych talerzy i miseczek sięga się pałeczkami. Przed posiłkiem mówi się "Itadakimasu", a po posiłku "Gochiso-sama deshita". To odpowiedniki naszego "smacznego" i "dziękuję".
MANIERY I ETYKIETA
Japończyk bardzo dużą wagę przywiązują do nich jednak niemożliwością jest wymienienie ich wszystkich więc przedstawię kilka najważniejszych.Przedstawienie się:
1.
Przy pierwszym spotkaniu Japończycy zwykle kłaniają się zamiast podawać
dłonie zachodnim zwyczajem, ale kiedy próbujemy się im odkłonić,
wyciągają i podają dłoń do uścisku. 2. Japończycy w
formalnych sytuacjach zwykle kłaniają się lub odmiennie używają
skinienia głowy. Zwyczaj kłaniania się zawiera różne odcienie w
zależności od sytuacji oraz więzi między ludźmi. 3.
Wizytówki są niezbędne w kontaktach biznesowych - powinno się je
podawać za pomocą obu dłoni skierowane właściwą stroną do odbiorcy. 4.
Wizytówkę również odbiera się obiema dłońmi; najpierw należy ją
obejrzeć i przeczytać nazwę firmy. Nigdy nie należy chować wizytówki do
spodni i na niej siadać.
1. Nieuprzejmie jest coś jeść lub pić, kiedy idziesz ulicą. 2. Nie nalegaj natarczywie oczekując na posiłek ani nie jedz go łapczywie. 3.
W Japonii nie ma zwyczaju dawania napiwków, normą jest również płacenie
rachunków w kasie wychodząc z restauracji, a nie u kelnera. 4. Nieuprzejme jest przeliczanie wydanej reszty w sklepie czy restauracji.
1. Nigdy nie spóźnij się na umówiony termin. 2. W Japonii nie ma takiego zwyczaju jak "pierwszeństwo dla kobiet". 3.
Na ulicy unikaj nadmiernego psychicznego i wzrokowego kontaktu -
zapomnij całkiem klaskania i wskazywania wprost na kogoś swoim palcem
(użyj do tego dłoni jeśli musisz). 4. Dla Japończyków, milczenie jest często bardziej wymowne od słów.
1. Szczęśliwe wydarzenia takie jak śluby, narodziny dzieci, pójście do szkoły są społecznie lansowane i wspierane. 2.
Dawanie pieniędzy jest normalne przy takich ceremoniach jak ślub i
pogrzeb. Pieniądze podaje się specjalnych na tę okazję kopertach. 3. Podczas żałobnych uroczystości daje się monetarny dar zwany "Koden".
Naprawdę świetnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń